18 miljoen euro in verkeerslichten

Wethouder M. Licht wil binnen twee jaar alle honderdvijftig verkeersinstallaties in Zwolle laten vervangen. Dat kost volgens haar 18 miljoen euro en gaat zorgen voor een veel betere doorstroming van het verkeer in de stad en met name op de Ring.

Door het vervangen van alle verkeersinstallaties (aan iedere installatie zijn meerdere stoplichten verbonden) zouden onder meer de gevaarlijke kruisingen – blackspots – in de stad een stuk veiliger worden. Het vervangen van de oude installaties is hard nodig, aldus Licht. „De huidige installaties zijn nooit op tijd vervangen. Het is ook geen kwestie van één knopje omzetten. We gaan het in fases invoeren.“

De maatregelen van verkeerswethouder Licht maken deel uit van de verbetering van de doorstroming op de Ring. De nieuwe verkeerslichten reageren op de drukte op de weg en zijn dus flexibel. Bij weinig autoverkeer op de zijwegen springen de lichten dus eerder op groen. „Een soort groene golf dus. Als je gemiddeld 50 kilometer per uur door de stad rijdt dan is dat een hoog niveau. Je hebt minder geluids- en milieuoverlast en bovendien is het ook veiliger voor iedereen. De nieuwe installaties werken daaraan mee.“

Als eerste zullen verkeersinstallaties rond de zogenoemde blackspots, die vooral op het oostelijk gedeelte van de Ring liggen, vervangen worden. Hoe de vervanging wordt bekostigd (in totaal 18 miljoen euro), is voor een groot gedeelte nog de vraag. Volgens de wethouder is er sowieso al 2,25 miljoen euro beschikbaar uit de winst van het samenwerkingsverband van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

Verder zouden onder meer de provincie Noord-Holland, het Samenwerkingsverband Regio Amsterdam (SRA) en Rijkswaterstaat (RWS) volgens Licht met geld over de brug willen komen. Ze bekijkt nu met RWS of het verbeteren van de Ring ingepast kan worden in het grotestedenbeleid. „Ik heb er een goed gevoel over dat dit plan gaat slagen!”.